Актери на Фестивалу

Небојша Глоговац

Глумац
Подели:

Инфо

  • Име: Небојша Глоговац
  • Датум рођења: 30, авг 1969
Линкови:

Биографија

Небојша Глоговац (Требиње, 30. август 1969 — Београд, 9. фебруар 2018) био је српски филмски, телевизијски и позоришни глумац.

Глумачку каријеру започео је у Атељеу младих у Панчеву. Током студирања Факултета драмских уметности у Београду добио је стипендију од Југословенског драмског позоришта и улогу у представи Велика пљачка, у режији Дејана Мијача на сцени Атељеа 212.[4] Када је био дете појавио се у телевизијској серији Приче из Непричаве, 1981. године. Прву ТВ улогу остварио је 1987. године, када се појавио у неколико епизода серије Бољи живот. Глоговац се на филму први пут појавио 1993. године у драми Рај Петра Зеца, где је био један од главних глумаца. Након што је скренуо пажњу на свој таленат, добио је улогу у филму редитеља Горчина Стојановића Убиство с предумишљајем (1995).

Играо је главне улоге у остварењима Буре барута, Небеска удица, Муње!, Кад порастем бићу Кенгур, Клопка, Хадерсфилд, Бранио сам Младу Босну, Кругови, Равна гора и Устав Републике Хрватске. Вишеструко је награђиван за улоге у позоришту и на филму, а издвајају се Стеријина награда, Цар Константин у Нишу и Златна арена у Пули за најбољу мушку улогу.

Преминуо је после кратке и тешке болести, у Клиничком центру Србије у Београду, 9. фебруара 2018. године.

Филмографија на Фестивалу

Трејлери и инсерти

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP