Актуелности

Војин Ћетковић, глумац

ПРИЈАТЕЉСТВОМ ПРОТИВ ПОШАСТИ

Треће фестивалско вече у Нишу отворио је филм Груди редитељке Марије Перовић.

После пројекције филма публици су се поред Војина Ћетковића, поклонили и Јелена Ђукић, Данило Лончаревић, Предраг Пеђа Бјелац и редитељка Марија Перовић. То је била најбројнија филмска екипа која је од почетка фестивала дошла у Ниш.

Kоментаришући нишки фестивал који се у условима епидемије одржава у одложеном термину и у скромнијој атмосфери, Војин је рекао:

Уметност се кроз историју суочавала са разним пошастима које су нападале људски род. Није ово нова ситуација. Можда је нама нова, али било је тога и пре. Међутим, и овај фестивал показује да ми нудимо неко решење. Ипак се јављамо да смо живи, да нешто радимо и да нас има. Мислим да смо дужни према публици да смислимо начин како да допремо до њих. Апсолутно подржавам и зато сам дошао. Волим нишки фестивал и Ниш и долазим кад год могу, али посебно у овим околностима мислим да је јако важно да се такве ствари одржавају.

Указујући на велики проблем савременог друштва – оболевање од рака дојке, филм Груди доноси и топлу људску причу о генерацијском пријатељству људи који још нису изгубили емпатију за туђу бригу.

Током снимања све време смо имали утисак да радимо једну племениту и важну ствар, не само за филм и уметност, већ за подизање свести код људи и на указивање на проблем који је све чешћи, каже Војин Ћетковић који игра главну улогу Фукија.

Сценарио обојен јаким емоцијама преточен је у ангажовани филм који доноси личну, истиниту причу у којој свако може да се препозна.

Мени се десила идентична ствар на једној годишњици матуре када сам сазнао за неке своје другарице да су оболеле од те страшне болести. Нажалост, то су све чешће теме које нас окружују, наводи Ћетковић.

Филм Груди заједнички је регионални пројекат продукцијских кућа из Црне Горе, Хрватске и Србије.

Светлана Петровић

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP