Актуелности

Марко Ђорђевић, редитељ филма "Мој јутарњи смех"

Последњу улогу Небојша Глоговац имао је у филму Јужни ветар. Последњи филм где је публика поново могла да ужива у глумачкој бравури преминулог глумца је остварење редитеља Марка Ђорђевића Мој јутарњи смех, који је приказан четврте фестивалске вечери Филмских сусрета у Нишу.

Филм је Марков редитељски деби, који је сниман 2017. године.

Нисам могао ни да сањам да ћу у свом првом филму имати великог Небојшу Глоговца. Али, ето. Снимали смо у Крагујевцу, само два дана. Његов део текста био је на целих двадесет страница сценарија. Он је то са лакоћом изнео, а ја сам био фасциниран како је за једно поподне успео да савлада тај крагујевачки изговор, присећа се млади редитељ.

Како је дошао до Глоговца је прича за себе.

Потпуно случајно и на наговор мајке и тетке. Пролазили смо једног поподнева поред Атељеа 212, поред којег је у кафићу седео Глоговац.  Убедиле су ме да му приђем и понудим улогу. Видео је сценарио, допало му се и дошао је у Kрагујевац, открива Марко.

Маестрална глума, непосредност, опуштеност, а највише хумор великог глумца, оставили су јак утисак на младог редитеља.

Небојша у филму игра улогу сеоског видовњака. Будући да филм има помало и аутобиографског, морао сам да му кажем да сам својевремено био код једног видовитог лика. Док сам се ја трудио да објасним шта би требало да буде његов глумачки задатак, он и екипа су толико почели да се смеју и завитлавају са мном, да смо једва снимили кадар. Сви смо се смејали до суза. С њим је било лако радити, јер је био сјајан глумац и пре свега човек.

 

Светлана Петровић

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP