Актуелности

Фестивал почео филмом „Име народа“

Александар Матић : Улога због које ће ме гледаоци мрзети

 У филму Име народа улогу заменика врховног тужиоца Краљевине Угарске, Томашека Беле, тумачи Александар Матић. О овој улози каже да је била „атрактивна и тешка”.

„Tомашек Бела је подметнуо лажне доказе Светозару Милетићу да би га ухапсили и осудили. Самим тим сам рекао све о важности улоге. Притом, улога је сиромашна текстом, па је Дарко Бајић, схвативши њену величину, а имајући поверења у мене, на један филмски начин  улогу проширио и истакао да би се добро разумео њен значај”.

Матић каже да је првог дана снимања снимио и погибију Беле и да остаје неразјашњено да ли је ову историјску личност убила Мађарска обавештајна служба да би уклонила озбиљног сведока недопуштених радњи, или је извршио самоубиство због гриже савести.

„Једна баш захтевна улога и ја се надам да ће се публици допасти. Градоначелник Суботице ми је на претпремијери у Новом  Саду рекао „баш сте пристојан човек, а тако сам Вас мрзео” и ја то сматрам успехом (смех). Сам себи сам био одвратан у тој улози. Али, неко мора и то да одглуми”.

О Филмским сусретима

Глумац Александар Матић је у једном периоду живота био нишки зет, па није први пут у Нишу.  Уз осмех додаје и да се то „бивши” треба схватити условно, јер из тог брака има двадесетседмогодишњег сина који је по деди Нишлија.

„Својој сапутници Маји сам рекао „нека извине Суботичани, али видећеш када одемо у Ниш. Та гостопримљивост је невиђена, а и овај биоскоп је лепо место. Сећам се да сам једне године са осталим глумцима имао фудбалску утакмицу са женским фудбалским клубом „Машинац”. Нама су дали гумене опанке, а девојке су играле у копачкама.  Апсолутно је требало одржати континуитет Фестивала, не можемо се сада самоубити због короне”.

 

Оливера Сашек Радуловић

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP