Актуелности

Филм "Име народа" је и љубавна прича

„Дарко Бајић је, са целом екипом, успео да превазиђе оквире историјске драме и да направи један диван љубавни филм, који третира љубав на више нивоа. Од љубавне приче његове ћерке Милице Милетић, преко породичне љубави - оца према детету и узајамне љубави мајке и оца. На концу, филм је прича и о најлепшој љубави - љубави човека према својој домовини“, каже глумица Ана Франић која у филму Име народа тумачи лик супруге Светозара Милетића, Анке Милетић.

Анка Милетић је „стуб“, стожер који окупља породицу. Да она и Светозар нису такви, ни њихова ћерка Милица касније не би била једна од првих жена које су се бориле за родну равноправност у Србији.

„Милица Милетић је била много испред свог времена, али су је Анка и Светозар таквом одгојили. Њих двоје су имали шесторо деце, четворо су сахранили. Када тако нешто прођете у животу, а останете заједно, онда та веза постаје много дубља од пуког мушко-женског односа и брака. Мислим да је Анка била жена испред свог времена, као што су били и њен супруг и ћерка.“

Ана Франић истиче да се кроз филм форсирао управо тај породични однос, да би се приказала друга страна живота Светозара Милетића, која је била другачија у односу на његов политички ангажман.

„Анка има разумевања за његов политички живот и идеје, које су доносиле одређене последице и по њега, али и целу породицу. Неколико пута је био на робији и она је, као његова супруга, морала да води целу кућу. То је за оно време било прилично тешко, тешко је и данас а камоли у оно време. Оно што се на малом простору кроз филм осликало је управо Анкина љубав, приврженост и подршка коју је пружала и супруги и ћерки“, казала је Ана Франић.

 

Оливера Сашек Радуловић

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP