Актуелности

Члан жирија са руским именом: Феђа Стојановић

Члан овогодишњег трочланог жирија Филмских сусрета је и познати српски глумац Феђа Стојановић. Мање је познато да се родио у Алексинцу, 31. јануара 1948. године. Мада је имао само неколико месеци када се са родитељима преселио у Београд, у личној карти му је место рођења Алексинац.

Баш та 1948. година када је рођен, као и чињеница да му је отац био русофил, условили су његово име ‒ Феђа. Пошто је то било време када се због љубави према Стаљину и СССР-у могла добити робија на Голом отоку, пријатељи су глумчевом оцу саветовали да одустане од тог имена за свог сина. Феђин отац није прихватио добронамерне савете и срећом, прошао је без последица.

А колико име које се добије на рођењу судбински утиче на живот човека, наука још увек није истражила. Гледајући филмографију Феђе Стојановића, види се да је глумио лекара, управника позоришта, банкара, британског конзула, председника, полицајца, а највише пута у својој пет деценија дугој каријери, тумачио је улоге генерала и судија. Да напоменемо, генерали и судије нису били Руси!

Оливера Сашек Радуловић

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP