Фестивал

„Колеге глумци, Тврђава је наша!”

Сваке године, током последње недеље августа, град Ниш угости читаву глумачку елиту наше земље. Симболични гест њихове „владавине“ градом током Фестивала је свечано уручивање кључева Града Председнику жирија (то је увек глумица) од стране Градоначелника Ниша, који по пријему кључа узвикује;

„Колеге глумци, Тврђава је наша!”

Свакао ко једном дође у Ниш на Филмске сусрете схвати да то и није Фестивал у правом смислу речи, није само такмичење, већ првенствено величанствено дружење глумаца уз свесрдну организацију и срдачну добродошлицу грађана Ниша и околине. То што фестивал има и своје награде, само је жеља организатора да са ода признање глумцима и њиховом раду за остварења, у години одржавања фестивала, која су дали гледаоцима радећи на снимању филмова. Наиме награде додељују жири састављен од глумца, а ко ће боље оценити рад глумаца него њихове колеге.

На Фестивалу су поред наших глумаца присуствовали и бројни инострани глумци. Најпознатији пар који је био гост Ниша је Ричард Бартон (учествовао у филму „Сутјеска“ где је глумио лик Тита) са супругом Елизабет Тејлор; а осим њих и велики број истакнутих глумаца из некадашњих социјалистичких земаља.

Филски сусрети су увек били и најпосећенији домаћи филмски Фестивал у највећем биоскопу под отвореним небом, на Летњој позорници Нишке Тврђаве, која може да прими близу 4.000 гледалаца. Сваке година се тражи карта више, а улазнице или пропуснице вреде право мало богатство. Ниш сваке године широког срца дочека глумце. Живи са њима, на бројним трибинама посвећеним филму, у бројним биоскопским пројекцијама у салама и на отвореном простору, на улици и у кафани, делећи са њима радости дружења током последњих дана лета.

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP