Фестивал

О фестивалу

25 - 30. август 2019. 

Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу је најстарија манифестација посвећена домаћем играном филму, али и један од најстаријих филмских фестивала у региону. Реч је о фестивалу који има изузетан значај не само за нашу локалну средину и читаву југоисточну Србију, него и за истинску афирмацију наше кинематографије и целокупног српског глумишта, будући да су глумци били и остали једина константно пулсирајућа вредност у оквирима домаће седме уметности. Задатак је фестивала и да презентује и афирмише филмска (понајпре глумачка) достигнућа у целом региону, углавном путем сарадње са продукцијама (Хрватска, БиХ − Република Српска, Словенија, Македонија и Црна Гора) које су некада биле саставни део југословенске кинематографије (не заборавимо да су представници тих продукција својевремено и сами учествовали на Филмским сусретима, а и протеклих су година били редовни гости фестивала поводом наступа у регионалним копродукционим остварењима).

На Филмским сусретима ће и у 2019. години бити додељено најмање осам званичних фестивалских награда намењених домаћим глумцима, уз најмање два потенцијална признања за успешне наступе страних глумаца у домаћем филму, као и читав низ незваничних фестивалских признања.

Церемоније отварања и затварања фестивала биће озбиљно организоване и пропраћене драмски осмишљеним и прецизно режираним сценским програмом и смислено монтираним пригодним филмским одломцима, а квалитет пројекције на Летњој позорници у Тврђави остаће на већ установљеном високом нивоу.

.

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP