Отворени 55. Филмски сусрети

Отварање 55. Филмских сусрета

ЧЕТА МАЛА, АЛИ СРЦУ ДРАГА

 У години која је културни живот стопирала на најчуднији начин, у условима епидемије Ниш је по 55. пут престоница филмске глуме.

Измештен из стандардног термина, пресељен са Летње позорнице у биоскоп Синеплекс, 55. Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу је почео, нестварно тихо, скромно, готово неприметно.

Након традиционалног пријема добродошлице у Градској кући, црвеним тепихом испред биоскопа Синеплекс прошао је несвакидашње мали број глумаца. Таман онолико колико је прстију на руци.

Разлог су епидемиолошке прилике, али и чињеница да се у време фестивала увелико снима, чак 22 домаће ТВ серије.

Овогодишњој председници жирија Тијани Печенчић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски је предала кључеве града чиме је и званично фестивал проглашен отвореним:

Град Ниш је и овога пута заједно са епидемиолозима одлучио да се ови Филмски сусрети одрже на овакав начин, да наставимо традицију и да је не прекидамо. Надам се да ћете уживати ових дана у свему што може да се види у овом измењеном простору. Желим да се добро осећате у нашем граду, да се са својим колегама лепо дружите, да вам град остане у лепом сећању и да нас свих наредних година радујете добрим филмовима. Надам се да ћемо сви запамтити овај 55. по реду фестивал по пандемији и некако ће, вероватно ови људи који буду добили све ове награде да памте да су их добили у време пандемије“.

Председница овогодишњег жирија Тијана Печенчевић се захвалила на гостопримству: „Хвала граду Нишу који сваке године великог срца дочекује глумце. Мени је задовољство и велика част што сам у Нишу и што сам позвана да будем део ове јединствене манифестације, Фестивала који је специфичан по томе што је посвећен глумцима. Овом приликом проглашавам фестивал отвореним.

Иако саставни део свечаног отварања, традиционално уручење награде „Павле Вуисић“ за допринос уметности глуме, изостало је зато што је овогодишњи добитник, прослављени српски глумац Воја Брајовић био заузет послом у свом матичном позоришту. Њему ће награда бити уручена другог дана Филмских сусрета у Нишу.

Глумци Александар Саша Матић и Ана Франић, актери филма „Име народа“ редитеља Дарка Бајића, поред чланова жирија, глумаца Феђе Стојановића и Тијане Печенчић, били су једини на традиционалном првом сусрету глумаца и публике на свечаном отварању.

Осим представника, града Ниша, Нишког културног центра и Удружења филмских глумаца Србије, као организатора, свечаном отварању фестивала присуствовали су и Александар Гајовић државни секретар у Министарству културе и информисања и Гордан Матић директор Филмског центра Србије.

Уз поштовање свих епидемиолошких мера публика је филмове пратила у свих пет сала биоскопа Синеплекс.

 

Светлана Петровић

Биоскоп "Cineplexx" - STOP SHOP